Stévie
Jedná se o zelenou rostlinu, která se nejčastěji používá jako přírodní sladidlo. Proč si ji tolik lidé oblíbili a kupuju ji? Jde hlavně o to, že klasický cukr je vyráběn uměle, ovšem tato rostlina dosahuje skvělých výsledků i bez těchto procesů. Ovšem nemá v sobě žádný cukr, což skoro až neuvěřitelné. Za to má v sobě speciální sacharidy. Ty sladí 300x více než klasika, takže si zde můžete být jistí dokonalým slazením. Tato látka se získává zejména z rostliny stévie sladké. Její běžný výskyt je zejména v tropických a subtropických oblastech. Nejčastěji ji najdeme v Jižní Americe. Ale díky svým vlastnostem je vysazena již po celém světě, takže není vůbec žádný problém ji potkat jinde ve světě. To ke ideální příležitost pro dobrodruhy a cestovatele. Ale my už se vrátíme zpět. Nesme zapomenout i na její léčivé účinky, protože si hravě poradí s pálením žáhy. Také výrazně zamezuje tvorbě kazů na zubech. Dá se koupit jako tekutá stévie, tablety nebo prášek.
Kokosový cukr
Jak už bylo zmíněno, tak rafinovaný cukr není to pravé ořechové. A proto tu máme tento kokosový. Za poslední dobu se jeho prodej rozrůstá, protože je i na našem území více a více oblíbený. Získáme ho díky květům kokosových palem. Ty se nařežou a poté můžeme pozorovat bílou tekutinu. Poté sen usuší a vzniknu z něj hnědé krystaly. Takto to už dělali v dávných dobách na území Indonésie. Obsahuje spoustu vitamínů, ovšem úplně nejvíce je zastoupen vitamin B. Také nesmíme zapomínat na prospěšné látky a antioxidanty. V domácnosti si s ním nemusíte nijak lámat hlavu, protože se dá používat jako obyčejný. Vyniká svou barvou a v chuti poznáte trochu karamelu. Není problém ho ani v potravinách dále tepelně zpracovávat či dát do dezertů. Kupuje se v klasickém balení, jenž obsahuje krystalky. Je několik druhů gramáží, ale jde dokonce zakoupit pěti kilové balení, což je ve finále samozřejmě levnější.